Biofinity Energy – kontaktlinser speciellt anpassade för dagens digitala värld


  • Trötta och torra ögon drabbar miljontals människor i takt med att användningen av digitala apparater hela tiden ökar.
  • Majoriteten av 00-talisterna får symptom på grund av långa stunder framför skärmar.
  • Nya kontaktlinser integrerar revolutionerande optisk teknologi med återfuktande material. Dessa linser har tagits fram från grunden speciellt anpassade för vår digitala livsstil.

CooperVision har presenterat sin senaste skapelse – Biofinity Energys med en speciell linsdesign som kallas för Digital Zone Optics. Detta är banbrytande kontaktlinser anpassade för den stora massan som använder digitala apparater varje dag. Flera revolutionerande optiska egenskaper kombinerat med ett återfuktande material skapar en jämn och naturligt fuktig yta som i sin tur skapar långvarig komfort för den som använder linserna. Linserna väntar på att bli patenterade men har redan börjar introduceras på den amerikanska marknaden under sommaren – linserna kommer även till den europeiska marknaden senare i år.

Sju av tio vuxna upplever obehag efter flera timmars digital användning. Trots detta har det blivit avfärdat som ”normalt” av befolkningen och det har blivit en del av den digitala livsstilen. Obehaget uppenbarar sig vanligtvis efter två eller fler timmar framför en skärm och karaktäriseras av trötta, torra och röda ögon. Problemen är inte relaterade till en viss ålder heller. Mer än en tredjedel av 00-talister spenderar minst nio timmar framför en skärm varje dag. Därför är det inte så överraskande att mellan 68 och 88 procent av personer i denna åldersgrupp känner av trötta och torra ögon.

CooperVisions Biofinity Energys kontaktlinser är designade för att de ska kunna användas hela dagen samtidigt som linserna hjälper människors ögon att anpassa sig bättre mellan att fokusera på digitala apparater och fysiska aktiviteter. Efter en veckas användning meddelade åtta av tio personer som fått använda linserna att de kände sig mindre trötta.

Det är två olika element som utgör kärnan för hur linsen fungerar för digitala användare:

  1. Digital Zone Optics – linsens design är som sagt revolutionerande då flera olika ytor integreras med varandra. Detta skapar en slags positiv kraft i linsens mitt som hjälper till att minska ögats ansträngning som annars uppstår i samband med att vi tar blicken från skärmen och tillbaka.
  2. Aquaform Technology drar till sig och binder vatten över hela linsen för att behålla fuktigheten även under stunder då vi blinkar mindre – något som är vanligt i samband med att vi använder digitala apparater.

”Med det ökade beroendet av smarta mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer och liknande vet vi att det är svårt att ändra människors beteende bara genom att be dem dra ner på skärmtiden. CooperVision valde att hitta en bättre lösning – en lösning som skulle skapa en meningsfull skillnad i vardagen för människor” säger Dr. Gary Orsborn, vice VD för Global Professional & Clinical Affairs hos CooperVision.

Mer än 90 procent av vuxna människor i dag använder digitala apparater i minst två timmar per dag och nästan 60 procent av vuxna använder digitala apparater i mer än fem timmar per dag. Enligt en studie gjord vid Indiana University visade det sig att mer än 75 procent av personer som sitter framför en skärm i den omfattningen drabbades av trötta och torra ögon minst en gång i veckan medan 35 procent drabbades minst en gång om dagen.

Trots det höga antalet väljer 90 procent av befolkningen att inte prata med sin ögonläkare om hur de interagerar med digitala apparater enligt en studie gjord av The Vision Council. I och med att symptom relaterade till digital användning inte har skrivits ner i journaler tidigare i samband med synundersökningar har det här dessvärre ansetts som ett oundvikligt problem för den moderna människan.

”Det finns ingen anledning till att kalla torra och trötta ögon för ”det nya normala” för dem miljontals människor som använder kontaktlinser som sitter framför en skärm hela dagarna” fortsätter Dr. Orsborn. ”Vi kommer att arbeta tätt ihop med ögonläkare för att öka medvetenheten hos patienter när det gäller effekterna av att använda digitala apparater. CooperVision har som mål att hjälpa till att förbättra hur människor ser varje dag och det har nog aldrig funnits en sådan möjlighet att hjälpa människor att leva ett bättre liv samtidigt som de kan roa sig med sina digitala maskiner.”

Biofinity Energy kontaktlinserna är skapade för att kunna ersätta månadslinser och du hanterar dessa linser så som du hanterar andra kontaktlinser.