Forskare slår larm – unga människor är vårdslösa med sina kontaktlinser


Nya upprepade studier tyder på en sak: unga människor som bär kontaktlinser löper större risk att drabbas av kontaktlinsrelaterad ohälsa än människor i andra åldersgrupper. Det gäller framför allt tonåringar och unga vuxna som är yngre än 25 år. Den ökade risken har främst med sociala faktorer att göra. Yngre människor tenderar nämligen att vara vårdslösa med sina kontaktlinser. Med hjälp av informationsspridning kan oförsiktigheten, och därmed ohälsan, förebyggas.

Vad kan hända om man inte sköter sina kontaktlinser ”rätt”?

Kontaktlinser är ett fantastiskt redskap som kan göra vardagen lättare för de som har nedsatt syn. Precis som med alla andra medicinska hjälpmedel behöver linserna skötas rätt. Bra skötsel av kontaktlinser innebär att man till exempel rengör dem med linsvätska, förvarar dem i ett linsetui och att man inte sover med linserna över natten. Att försumma dessa grundläggande skötselråd kan leda till att man får bakterier, inflammation och irritationer i ögonen.

På vilka sätt är unga människor vårdslösa med sina kontaktlinser?

Ett forskarteam knutet till projektet Contact Lens Assessment in Youth har sammanställt information från flera tidigare studier om unga vuxnas användande av kontaktlinser. Samtliga rapporter, som består av insamlat material från 3211 unga kontaktlinsbärare i USA och 10 516 sjukhusbesök mellan åren 2006 och 2009, visar att kontaktlinsbärarna sover med linser. Man delade också in materialet i olika grupper, baserade på kön, etnicitet, studiebakgrund och rökvanor.

Forskarteamet kom fram till att universitetsstuderande och rökande män mellan 18 och 25 år har en större tendens att inte ta bort kontaktlinserna över natten än andra grupper. Samma beteende har även identifierats hos unga människor som befinner sig på resande fot, sover borta och/eller som dricker alkohol. Forskarteamet föreslår att sjukvården och optiker ska satsa ännu mer på att informera sina patienter om hur man bör använda kontaktlinser. Det har också tagit fram ett informationsmaterial som ska öka kunnigheten bland kontaktlinsbärare.

Forskarnas bästa tips till unga kontaktlinsbärare

Det är sent. Du är trött. Och det är då det slår dig – kontaktlinserna! Du är inte jättepigg på att plocka ut dem och tänker att det säkert inte gör så mycket om du sover med dem. Det gäller ju bara en enda natt…

  • Sov aldrig med kontaktlinser, om nu inte din optiker eller läkare har sagt något annat. Att sova eller vila med kontaktlinser ökar risken för att drabbas av ögoninfektioner och andra symptom.
  • Förvara alltid linserna i ett kontaktlinsetui. Icke-sterila vätskor såsom vatten kan innehålla skadliga mikroorganismer. Dessa kan ge upphov till svåra ögoninfektioner.
  • Bär alltid med dig ett eller flera extra par kontaktlinser. Du kan ha dem med dig i handväskan, plånboken eller fickan. Det här är ett enkelt sätt att alltid vara förberedd och redo för roliga och oväntade händelser.

Källa till artikeln: Contact Lens Update och Contact Lens Assessment in Youth.