Hur tillverkar man kontaktlinser?


Ända sedan kontaktlinser började massproduceras har de gjort vardagen lättare för miljontals människor med synfel världen över. Hur gör man linser? har Lensify.se frågat sig och berättar här om hur man framställer mjuka, hårda och hybrida kontaktlinser.

Så gör man mjuka linser

Mjuka kontaktlinser görs av en alldeles särskild plast, kallad hydrogel. Plastmaterialet kan enkelt absorbera vatten och bli mjukt utan att förlora de optiska kvaliteterna. På SVTplay finns en jättebra minidokumentär som förklarar framställningsprocessen av mjuka kontaktlinser på ett lättförståeligt sätt. Filmen är endast tillgänglig t.o.m. 1:a maj 2016 så passa på!

Som filmen berättar, gjuter man oftast mjuka linser. Man lägger en så kallad hydrogelpuck i en hylsa, som fylls med flytande vax. Därefter sätter man fast hylsan med linsen i en datorstyrd svarv. På så sätt kan linsen få exakta mått. När kontaktlinsen har fått sin form poleras – inga repor eller kantskador får finnas (!) – och tvättas den.

Återigen sätts linsen fast i en hylsa, men nu placeras hylsan och innehållet i ett värmeskåp så att temperaturen utjämnas. För att linsen ska kunna få sin rätta styrka och tjocklek fyller man hylsan med vax ännu en gång. När vaxet har stelnat slipas en del av hylsan bort, och man plockar ut kontaktlinsen. Mer slipande och putsande – men än är processen inte klar!

Kontaktlinsen skärs bort från hylsan, varpå den läggs i ett ultraljudsbad, och detta för att det sista vaxet ska lösas upp. Vidare får linsen svälla till rätt storlek i koksaltlösning. Som en förvissning om att hjälpmedlet verkligen kommer göra nytta för sin bärare kollar man diametern, krökningen och styrkan på kontaktlinsen i olika maskiner. Och sist steriliseras den.

Så gör man hårda linser

Man framställer inte hårda kontaktlinser på samma sätt som man tar fram mjuka linser. Linstyperna görs inte ens av samma material. Hårda linser gör man vanligen av syregenomträngliga plaster, som innehåller både silikon och fluor. Kontaktlinstypen innehåller i regel väldigt lite vatten och behåller därför sin form på ögat.

Om mjuka linser massproduceras, gäller inte riktigt samma sak för hårda linser. Dessa kontaktlinser får man nämligen på recept, och de är anpassade efter individen. Man gör hårda linser med hjälp av datorer – här talar vi om exakt datorprecision! Datorerna skär ut linsen. Framställningsprocessen har många steg men är automatiserad.

Så gör man hybrida linser

Hybrida kontaktlinser skiljer sig från mjuka och hårda linser på så sätt att de är en mix av de två sistnämnda linstyperna. Också i detta fall framställs linsen genom att man med datorprecision skär ut den. Toppen på linsen är gjord av det hårda materialet, som hårda linser är gjorda i, medan resten av materialet består av mjukt plastmaterial. Datorer fuserar de två delarna så att inte separeras från varandra.