Ny innovativ kontaktlins på framfart från Google


Gemene man kopplar säkerligen utan närmre eftertanke ihop en kontaktlins med synen och som en ersättare för glasögon. Det är dock inte säkert att detta kommer att bli det enda användningsområdet i framtiden. Nu har nämligen jätten Google tagit patent på en form av kontaktlins som drivs av själva solen och solljuset. Ett drivmedel som till råga på allt också är snällt mot miljön!

En lins med patent

Under november kom nyheten om att Google nu har tagit patent på sin innovativa och smarta kontaktlins. Projektet startade upp under 2014 och det är ännu inte klart om eller för den delen när detta blir verklighet. Google har dock meddelat att projektet är i full gång och att de arbetar med olika tekniker som skulle kunna appliceras på kontaktlinsen. Redan för något år sedan fanns goda idéer om linsens användningsområden. Då menade man att den skulle kunna ge användaren kreativa möjligheter inom flera olika fält, bland annat inom teknik och biologi.

Den sägs nämligen kunna läsa av och lagra biologisk data om personen som bär linsen, såsom kroppstemperatur. Linsen sägs också, tack vare att den drivs av solceller och sensorer i form av fotodetektorer kunna interagera med datorer/mobiltelefoner och därmed vara mottagare för data av olika slag.

Fler smarta funktioner

Kommunikation med datorer och telefoner genom en lins är i sig en innovation men även avläsning av temperaturen i kroppen. Det kröp dock fram ännu fler användningsområden under projektet uppstart och framfart under föregående år. Google meddelade då också att linsen även skulle kunna läsa av nivåer av glukos i tårar. Detta skulle kunna bli möjligt tack vare en mindre glukossensor och ett trådlöst litet chip. Nu år 2015 avslöjas dock ännu fler möjligheter med kontaktlinsen.

Bäraren av linsen ska bland annat även kunna läsa av streckkodsinformation, bekräfta sin identitet, samla in uppgifter om omgivningen och känna av allergier som pollen. Det känns som att möjligheterna och funktionerna är oändliga med denna kontaktlins. Får projektet fortsätta i samma takt som idéerna flödar in kan detta bli en kontaktlins utan dess like!

Läs patentansökan på engelska här!