Samsung utvecklar linser med inbyggd kamera


Inom en inte allt för lång framtid kommer man kanske att kunna bära linser med en inbyggd kamera i. Det som hittills varit något man endast sett i actionfilmer, har Samsung nu fått ett patent beviljat för.

Det är i Sydkorea som Samsung har fått patentet beviljat, enligt den (mot Samsung) nischade bloggen SamMobile. I linserna finns en inbyggd kamera, som med hjälp av trådlös kommunikation överför bilder och video till andra enheter. Linserna är inte bara till för att filma med – de kan även ta emot bilder och projicera dem direkt framför användarens ögon.

Skulle bli bättre än Google Glass

Enligt SamMobile började Samsung att utveckla linserna i syfte att övertriumfera Googles Google Glass. Googles glasögonliknande produkt skapar, precis som Samsungs nya linser, en så kallad virtuell verklighet för användaren.

Med Googles motsvarighet fanns en möjlighet att styra vissa funktioner genom blinkningar. Det här är inte uteslutet för Samsungs nya linser, men troligtvis kommer vi att få styra linsernas funktioner med hjälp av en surfplatta eller smartphone som kontrollpanel.

Har inte Google, som länge sysslat med virtuell verklighet, tänkt på att ta fram linser istället för glasögon då? Svaret är ja.

Google och Samsung konkurrerar

Google innehar redan två patent för så kallade smarta linser – dock med lite andra funktioner än det som nu Samsung har fått patent beviljat för. Medan Samsungs linser främjar en häftig användarupplevelse (och mycket mer), främjar istället Googles smarta linser hälsan.

De linser som Google har patenterat är tänkta att läsa av kemikalierna i bärarens tårar. Det här görs i syfte att läsa av blodsockernivåerna.

Patentet som Samsung nu fått godkänt, påbörjade de sin ansökan för redan 2014. 2014 var även det år som Google fick patenten beviljade för sina smarta linser.

Även om Samsung nu blivit beviljade patentet, får framtiden avgöra om linserna släpps i butikerna och görs tillgängliga för privatpersoner. Stora företag får ständigt nya innovativa patent beviljade. Det här patentet från Samsung är dock en av dem man verkligen bör hålla ögonen på.