5 smarta restips för dig med kontaktlinser


Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär! Fåglarna kvittrar, solen skiner och semestern är inbokad. Frågan är om du som bär kontaktlinser är redo för alla ljuvliga äventyr som väntar – särskilt om du ska ut på resande fot. För det finns faktiskt vissa saker som är bra att ha med sig i bakhuvudet när det gäller hur du ska ta hand om dina kontaktlinser på bästa sätt. Här nedan får du fem olika tips som du kan ta med dig på resan när du åker utomlands.

  1. Tips 1: Precis som att det ofta är rekommenderat att inte dricka vattnet utomlands är det inte heller särskilt bra att använda vattnet i samband med att du hanterar dina linser. Oavsett vilken typ av vatten det handlar om så som kranvatten, destillerat, på flaska och så vidare bör du absolut inte exponera dina kontaktlinser för detta. Olika mikrober och virus som lever i vattnet i länder utomlands kan klamra sig fast dig dina kontaktlinser och om det vill sig illa kan du drabbas av en allvarlig infektion – som dessutom är väldigt svår att bota. Precis som när du befinner dig hemma ska du enbart använda dig av din linsvätska till dina kontaktlinser även när du är utomlands. Kom också ihåg att tvätta dina händer noggrant innan du hanterar dina linser!
  2. Tips 2: Ett tips är att du faktiskt gör dig besväret att köpa ett litet kit för dina linser inför din utlandsvistelse. En mindre flaska med linsvätska, linsetui och en liten spegel passar perfekt och du kan ha med dig tillbehören i din handväska eller ditt handbagage för att enkelt kunna hantera dina linser snabbt och smidigt.
  3. Tips 3: Ännu en anledning till att du ska köpa en mindre flaska med din linsvätska är om du ska flyga långt. Du ska nämligen aldrig föra över din linsvätska från en stor flaska till en mindre behållare själv. Om du gör detta riskerar du nämligen att påverka steriliteten på vätskan. Ett annat alternativ när du ska flyga en längre sträcka är att använda dig av endagslinser i stället. Då behöver du inte tänka på att ha med dig etui och vätska! I stället har du med dig ett par nya linser som du kan använda direkt när du kommer fram eller ska gå av planet.
  4. Tips 4: Det går aldrig att förutspå vad som kommer hända när du befinner dig på resor i andra länder. Därför är det bra att förbereda för vissa saker ifall det skulle inträffa något som du behöver åtgärda direkt – så som att du till exempel tappar dina linser eller att dina linser går sönder. Se till att du har med dig all nödvändig information om dina linser på ett papper och passa även på att skriva ner fraser om du åker till ett land där du inte pratar deras språk och det inte är så lätt att ta sig fram med engelska.
  5. Tips 5: Glöm för all del inte att packa ner dina glasögon – även om du främst använder dig av kontaktlinser i dag. Ibland kan det hända att dina ögon behöver vila, du kanske utsätts för pollen eller djur som du eventuellt är allergisk mot. Allt kan hända på resan och det är bättre att vara förberedd! Glasögonen tar knappast någon betydande plats i väskan. Om du skulle behöva brillorna kommer du att tacka dig själv för att du tog med dem och om du inte behöver glasögonen gör det ingenting ändå.

Att resa till andra länder är spännande och du vill kunna uppleva, se och göra så mycket som möjligt under tiden. Med andra ord vill du inte oroa dig för att dina kontaktlinser ska bli ett problem. Förhoppningsvis finner du dessa tips nyttiga inför färden. Vi önskar dig en härlig resa