8 saker du inte ska göra med dina kontaktlinser


När man börjar med kontaktlinser så är man för det mesta mycket noga med att följa instruktioner och med att förvara linserna på rätt sätt. Men med tiden så är det lätt hänt att man börjar slarva och att man gör saker som rent av kan vara farliga för hälsan. Här kommer 8 saker som du inte ska göra med dina kontaktlinser, och du bör ta en noga titt på listan oavsett om du just har börjat med färgade linser eller om du sedan många år tillbaka använder kontaktlinser. Tänk på att felaktig hantering av linser kan leda till irritation och ännu värre till problem med synen.

  1. Tvätta inte i spott!

Lite spott i handen och så blir det rent! Absolut inte, har du ont om tid så är det bättre att du använder dig av vanliga glasögon tills du får tid över till att rengöra kontaktlinserna i linsvätska. Stoppa alltså inte linserna i munnen, spott kan vara fullt av bakterier som du inte vill få i ögat, och det är välkänt att munnen består av fler bakterier än vad som normalt sett kan finnas i ögonen.

  1. Hands off

Det låter förstås som en omöjlighet och det är klart att du måste vidröra linserna med händerna för att kunna använda dem, men innan tar upp en lins från linsetuiet så ska du se till att tvätta händerna noga och inte bara med vatten. Använd en bra bakteriedödande tvål.

  1. Lämna inte linsetuiet vått

När du har använt dig av linsetuiet med linsvätska för rengöring så ska du tömma det och se till att etuiet verkligen blir torrt innan du fyller på med ny vätska. Bakterier älskar fuktiga utrymmen och även om linsvätskan är bakteriedödande så kommer den efter några dagars användning att mista dessa egenskaper varpå bakterierna kan få fäste.

  1. Missa inte att rengöra etuiet

För att motverka bakterier så ska man göra rent linsetuiet en gång per vecka. Om du inte gör detta så kan dina ögon bli så irriterade att du kanske inte längre kommer att kunna använda dig av kontaktlinser. Gör rent med tvål och vatten, och låt etuiet torka ordentligt innan du fyller på med ny linsvätska.

  1. Sov inte med kontaktlinser!

Den som någon gång har somnat på soffan med kontaktlinser i ögonen vet att det här kan leda till irritation och svullna ögon. Man ska begränsa användandet av linser och därför så är det bra att tänka på att plocka ut linserna innan sömn. Ögonen behöver också vila så missa inte detta.

  1. Lämna inte linserna i irriterade ögon

Om det är så att dina ögon börjar kännas trötta och irriterade så är det bäst att plocka ut linserna. Det kan finnas olika anledningar till irritationen, men du kan vara säker på att reaktionen betyder att din kropp vill få bort linsen från ögat och då ska du följa din kropps visdom. Lägg linserna i ett glas vatten om du står utan linsetui och se till att de blir ordentligt desinficerade innan du stoppar in dem igen.

  1. Sluta gnugga dig i ögonen

Med eller utan linser så är det inte bra att gnugga sig i ögonen. Det här kan faktiskt påverka hornhinnan så pass att synen blir suddig och vill det sig riktigt illa så kan gnuggandet leda till att man behöver transplantera hornhinnan. Om du upplever att du ofta behöver gnugga i ögonen så är det bättre att du satsar på ögondroppar som ser till att ögonen hålls smidiga och rena så att du inte upplever någon irritation.

  1. Låna inte ut dina linser

Även om du har färgade linser utan styrka så ska du aldrig låta någon annan låna dessa. Vi har alla olika bakterier i och omkring ögonen och det är därför som det är väldigt farligt att dela saker som maskara-borstar och givetvis också linser. Om någon frågar om de kan få testa dina blåa linser så säger du bestämt nej, och det oavsett om det här är ett syskon eller din bästa vän.