8 viktiga rutiner för dig som har kontaktlinser


Kontaktlinser är bra hjälpmedel i vardagen. De kräver dock en viss skötsel för att du inte ska drabbas av ögoninfektioner. Här kommer 8 viktiga rutiner för dig som har linser!

  • 1. Byt linserna så ofta som du har ordinerats

En god ögonhälsa för dig som är kontaktlinsbärare förutsätter att du byter linserna så ofta som din optiker/läkare har sagt att du ska göra det. Även om du tycker att du inte använt linserna särskilt mycket eller inte orkar plocka bort dem inför natten bör du följa optikerns/läkarens råd. Att sova med kontaktlinser i ögonen eller att inte byta dem ofta nog kan leda till att du drabbas av ögoninfektioner.

  • 2. Tvätta alltid händerna före du rör vid kontaktlinser

Att alltid tvätta händerna före du rör vid, sätter in eller plockar ut kontaktlinserna är något av en gyllene hälsoregel. Men glöm inte bort att torka händerna efter att du tvättat dem, annars kan linserna fastna på fingrarna! Undvik helst starkt parfymerade och oljiga tvålar.

  • 3. Gör som vanligt för att komma ihåg

Gör det enkelt för dig, börja alltid med samma öga. Genom att till exempel ha för vana att sätta på den högra linsen först kan du undvika att blanda ihop de olika linserna. Höger kontaktlins ska trots allt vara i höger öga… Rutiner kan verkligen hjälpa dig att sköta dina kontaktlinser utan problem.

  • 4. Tvätta linserna med linsvätska!

Det finns olika sätt att rengöra kontaktlinserna. Att använda linsvätska är det vanligaste. Idag finns det former av Allt-i-ett-linsvätska som rengör, desinficerar och förvarar linserna på en och samma gång. Med andra ord; att tvätta linserna är en väldigt enkel sak som gör all världens skillnad för din ögonhälsa.

  • 5. Tvätta aldrig dina kontaktlinser med vatten

Kontaktlinser och vatten är en jättedålig kombo och kan vara direkt skadligt. Inte ens när du har gjort slut på linsvätskan ska du tvätta dina linser i vatten, det kan nämligen leda till svåra ögoninfektioner.

  • 6. Rengör och desinficera linsetuiet

Linsetuiet ska hållas rent och fritt från skadliga mikroorganismer, så tvätta det åtminstone varje kväll med desinfektionsmedel, torka av med en servett och låt lufttorka.

  • 7. Ta ut kontaktlinserna om de gör ont

Torra kontaktlinser kan irritera och göra ont. Om du skulle få ont av linserna, plocka ut dem. Därefter kan du med fördel återfukta dem. Vid en återkommande eller ihållande smärta eller irritation i ögonen bör du kontakta din optiker/läkare.

  • 8. Vänta lite, kasta inte bort glasögonen!

Dina ögon behöver vila från kontaktlinserna då och då. Därför bör du ha ett par glasögon att byta och avlasta med. Skaffa gärna ett par solglasögon också, detta för att skydda ögonen från UV-strålning.