En inblick i hur linser fungerar och förbättrar synen


Om du använder kontaktlinser för att korrigera synen är du inte ensam. I dag finns det miljontals människor runt om i världen som väljer linser framför glasögon. Men har du någon gång funderat på hur de där små plastcirklarna kan förbättra din syn? Här kan du läsa lite mer om hur dina linser faktiskt fungerar!

Så fungerar ögat

För att förstå hur kontaktlinser fungerar är det viktigt att veta lite mer om hur ögat fungerar. När ljuset reflekteras från ett objekt passerar det genom hornhinnan (det transparenta som täcker ögat) och pupillen (den svarta pricken i ögat) och sedan passerar ljuset genom linsen som riktar strålarna på näthinnan i bakre delen av ögat. Näthinnan är full med stavar och tappar som konverterar ljuset till elektriska impulser som skickas vidare till hjärnan. Suddig syn uppstår i samband med brytningsfel. Med andra ord är ögat skapat på ett sätt som hindrar ljuset från att träffa näthinnan direkt som skulle skapa en förvrängning.

Så hanterar linser brytningsfel

Kontaktlinser är linsminiatyrer som är receptbelagda och som ”flyter” i kontakt med tårfilmen i ögat. Precis som glasögon hjälper linsen till att bryta och rikta ljuset på näthinnan. Det finns olika typer av linser anpassande för olika slags brytningsfel:

  • Närsynthet: Det här brytningsfelet innebär att objekt på avstånd blir suddiga och objekt i närheten är tydliga. Närsynthet inträffar när ljuset kommer in i ögat utan att bli korrekt riktat och detta beror direkt på ögats form. Detta är ett väldigt vanligt synfel och det kan korrigeras med bland annat Coopervisions Avaira linser.
  • Långsynthet: Det här är motsatsen mot närsynthet – vilket också hörs på namnet. En person med långsynthet ser objekt suddiga på nära håll när ljuset riktas förbi näthinnan. Även detta synfel går att korrigera med hjälp av kontaktlinser.
  • Presbyopi: Åldersrelaterat synfel som innebär att nära objekt är suddiga. Detta beror på att linsen i ögat blir allt mer stel med åldern. Många som drabbas av ålderssynthet behöver linser som hjälper ögat att fokusera och korrigera både på långt och nära håll.
  • Astigmatism: Inträffar när ögat inte riktar ljuset jämnt på näthinnan vilket beror på en ojämn hornhinna eller lins. För att korrigera detta behövs särskilda toriska linser. Dessa linser måste formges på ett speciellt sätt för att kunna korrigera synen för en astigmatiker.

Kontaktlinserna har utvecklats enormt sedan de skapades. Med avancerad teknologi och djupgående efterforskningar har linserna kunnat förbättras både vad gäller design och material. Något som har hjälpt antalet patienter att se bra igen utan att behöva använda glasögon.