Förändras/försämras synen när man blir gravid?


Ja, synen kan förändras negativt när du blir gravid. Detta beror oftast på hormonella förändringar som kan påverka vätskenivån i kroppen generellt och slemhinnorna. Det är till exempel lätt hänt att du kan uppleva att du blir torr i ögonen. Detta är vanligt även när man tar hormonpreparat så som P-piller, eller om man är i klimakteriet. Mycket kan helt enkelt påverka vätskenivåerna i kroppen och det gäller även ögonen. När hormonnivåerna återgår till hur de var innan du blev gravid försvinner också synförändringarna normalt.

Vanliga synproblem vid graviditet

  • Torra ögon
  • Skavande linser
  • Närsynthet

Graviditet och linser

På grund av de hormonella förändringarna kan det hända att du måste byta linser. Om du har samlat på dig mycket vätska kan du också ha fått lite extra vätska i ögonen. Detta kan göra att linserna inte längre passar som de ska och du kan uppleva att de skaver. Skav kan leda till små sår vilket i sin tur kan leda till inflammationer om det kommer in bakterier. Så det är möjligt att du måste använda en annan sorts linser under graviditeten. Hormonerna kan även vara annorlunda medan du ammar så det kan hända att du måste fortsätta använda andra linser även under tiden du ammar. Oftast försvinner förändringarna när du inte längre är gravid och inte längre ammar. Du kan då oftast återgå till de linser du använde innan.

Graviditet och närsynthet

Om vätskenivån i kroppen ökar generellt kan den även öka i ögonen. Ögats form förändras alltså något. Detta kan innebära att ljuset inte längre bryts på det optimala stället i ögat och du kan alltså ha ett tillfälligt brytningsfel.

Kolla alltid upp synförändringar

Även om du är gravid och misstänker att dina synförändringar, eller ögonirritation, beror på att dina hormonnivåer förändras, ska du alltid kolla upp det hos en optiker. Plötsliga synförändringar, så som blixtar eller plötsligt väldigt suddig syn kan vara tecken på havandeskapsförgiftning och du bör då ta kontakt med din barnmorska omgående. Generellt ska du alltid kolla upp plötsliga synförändringar eftersom de kan leda till svåra synproblem om de inte behandlas i tid. Det är bättre att du kontaktar läkare om du är orolig.

Tips

Det finns också flertalet olika tårersättningsprodukter som du kan använda om ögonen känns torra och irriterade. Att sitta mycket och arbeta vid datorer, eller vara i rum med hög luftkonditionering kan också ge torra ögon eller öka irritationen av torra ögon. Tänk på att blinka ofta i dessa miljöer och använd ögondroppar om du behöver. Om du använder glasögon generellt men har drabbats av närsynthet under din graviditet kan det vara en bra idé att använda linser för att korrigera under graviditeten. Linser kan ofta vara ett billigare tillfälligt alternativ än att köpa nya glasögon. Fråga din optiker eller personalen på apoteket för att få hjälp att hitta produkter som passar just dig.