Fördelar och nackdelar med endagslinser


Precis som det låter på namnet används endagslinser under en enda dag. Därefter är kontaktlinserna förbrukade och slängs. Med andra ord som månadslinser fast du byter dagligen i stället för en gång i månaden. Dagen därpå sätter du in helt nya och fräscha endagslinser! På grund av att du byter dina endagslinser varje dag är det absolut vanligast att köpa storpack med allt från 30 till 60 eller 90 linser.

I dag har du tillgång till ett stort utbud med endagslinser från flera olika tillverkare på marknaden. Det kvittar vilket synfel du behöver korrigera – det finns endagslinser anpassad efter både plus och minus såväl som toriska och multifokala.

Endagslinser är väldigt fördelaktigt om du allt som oftast använder glasögon men gärna vill komplettera med linser vid enstaka tillfällen. Du kanske gärna använder glasögon till vardags men vill ägna dig åt din träning utan. Då är endagslinser ett utmärkt alternativ! Är det dags för fest och du vill sminka dig lite extra kan det också vara värt att använda endagslinser. Proteiner som finns i smink kan väldigt lätt hamna på linserna men eftersom du slänger linserna efteråt blir detta inga problem.

Fördelar med att använda endagslinser

  • Minimal skötsel: Som nämns ovan innebär endagslinser väldigt lite skötsel. Till skillnad från månadslinser som du måste hålla på att rengöra varje morgon och kväll kan du sätta in nya endagslinser i stället. Sedan slänger du linserna när dagen är över. Fräscht, smidigt och enkelt.
  • Enkelt att minnas: Om du använder månadslinser behöver du ha i bakhuvudet vilket datum det är dags att byta för att inte riskera att ha linserna för länge vilket inte är hälsosamt för dina ögon. Med endagslinser slipper du komma ihåg ett sådant datum i och med att du byter linserna dagligen.
  • På resande fot: Ska du ut och resa eller åka bort utan att du vet om du har möjlighet att ta ut dina linser? Då är endagslinser också fördelaktigt. Bara packa med dig ett extra par i fickan eller handväskan så är du redo för en ny dag efter exempelvis en flygresa eller en oplanerad övernattning.
  • Motverka allergi och sjukdom: Om du lider av pollenallergi eller är irriterad i ögonen är endagslinser en fördel. I och med att du byter linser dagligen behöver du aldrig utsätta dina ögon för beläggningar som lagras på linserna efter en dag.
  • Perfekt för tonåringar: Det är otroligt viktigt att vara noggrann med rengöringen av månadslinser. Tonåringar har en förmåga att inte tänka att det är så viktigt eller kanske bara är glömska. Då är endagslinser perfekt just för att linserna slängs varje kväll och ögonens hälsa är räddad.

Nackdelar med endagslinser

  • Dyrt med endagslinser: Det som kan räknas upp som negativt med endagslinser är priset. Å andra sidan är linser överlag relativt dyra vilket du bör komma ihåg om du står i valet och kvalet och ska välja.
  • Tar upp plats i badrummet: Som nämns ovan brukar endagslinser säljas i storpack just för att det går åt ett par nya varje dag. Därmed får du räkna med att det går åt en del plats i ditt badrumsskåp för linsförpackningarna.
  • Håll koll på lagret: Har du inte full koll på ditt lager med endagslinser hemma kan det bli lite snopet om du glömt beställa hem nya innan du sätter in det sista paret.