Har du torra ögon under vintern?


Tillhör du de som lätt får torra ögon under vintern men även vill använda kontaktlinser? Du kanske upplever att dina ögon svider och irriterar, kanske börjar de också rinna. Du behöver inte välja bort linser även fast dina ögon känns torra.

Att få torra ögon är väldigt vanligt under vintern. Luften är helt enkelt torrare både utomhus och inomhus och både kyla och vind kan förvärra problemet. Detta kan vara väldigt besvärande men det finns några enkla knep att ta till. De främsta knepen handlar om att använda kontaktlinser som släpper igenom mycket syre, fukta ögonen med någon form av tårersättning, samt se till att ha fuktigare luft inomhus.

Symtom på torra ögon

  • Irritation och känsla av grusiga ögon
  • Rinnande ögon (överproduktion av tårar)
  • Sveda

Kontaktlinser och torra ögon

Det går utmärkt att använda linser även fast du har torra ögon. Ett bra alternativ är dygnet-runt-linser. De kan användas dag som natt under 30 dagar, men för den som har torra ögon är det bättre att använda dem som vanliga månadslinser. Det vill säga att du tar ut dem på kvällen, rengör och sätter in dem på morgonen igen. På grund av den höga syretillförseln i linsen lämpar den sig väl för torra ögon. Materialet kallas för silikonhydrogel. Enligt tester släpper de igenom sex gånger mer syre än de traditionella månads- och engångslinserna som är gjorda av hydrogel. Du kan sedan övergå till traditionella månads- eller endagslinser när klimatet har blivit varmare.

Olika tårersättningsprodukter

Det finns olika sorters tårersättningar som kan göra det ännu behagligare under vintern när du bär linser. Du kan använda väldigt flytande tårersättningar eller mer långverkande som är mer som en salva, beroende på vilket behov du har. En del kan uppleva att det är svårt eller känns obehagligt att droppa något i ögonen. Oftast lär man sig dock snabbt och produkterna liknar dina egna tårar så mycket att de inte svider. Det finns olika sorters tårersättningsprodukter och många kan du köpa receptfritt. Rådgör gärna med din optiker vad som är lämpligast. Om du behöver använda tårersättning ofta är det bäst att använda en utan konserveringsmedel.

Undvik eller förbättra miljöer som riskerar torra ögon

Om det är kallt och torrt ute är ofta luften inomhus också torr. För att återfukta dina ögon när du använder linser är det en bra idé att investera i en luftfuktare. Du kan också ta ut dina linser och låta dina ögon vila någon dag för att sedan sätta i dem igen. Undvik vind och drag som kan göra dina ögon torrare. Rökiga miljöer kan också irritera ögonen. När ögat blir irriterat kan det hända att tårvätskan inte räcker till och irritationen blir ännu större bara därför. Om du är utomhus i stark vind och solljus kan det vara bra att skydda ögonen med ett par bra solglasögon.