Kan man bada med kontaktlinser?


När sommarens hetta lägger sig över landet är det många som blir badsugna – oavsett om det rör sig om en pool i trädgården eller ett dopp i böljan blå. Att bada och simma för att svalka sig och njuta av värmen är det många som längtar efter under årets kallare månader. Men om du använder dig av kontaktlinser kanske du har funderat lite på hur det där med att bada i pool och hav fungerar om du har linserna i ögonen. Majoriteten av alla som bär linser gör det ju för att de inte ser särskilt bra annars. Dessvärre är det faktiskt ett problem eftersom det kan vara farligt för dina ögon att simma och bada med kontaktlinserna i. Här får du veta mer om varför och hur du kan göra i stället.

Risker med att bada i havet

Det rekommenderas att bada med kontaktlinser i ögonen. Den stora anledningen till detta har att göra med att det kan leda till att du drabbas av allvarliga infektioner i ögonen som är svåra att bota. I vattnet lever nämligen olika mikrober och virus och dessa har möjlighet att överleva mellan dina ögon och dina kontaktlinser. Även om du tar ut dina linser och rengör dem på kvällen precis som du ska kan vissa virus och mikrober infektera dina ögon flera dagar senare. Detta beror helt enkelt på att organismen Acanthamoeba är resistent mot de flesta desinfektioner. Vill det sig riktigt illa kan denna organism få fäste i dina ögon och orsaka att du mister synen.

Hoppa i poolen med linser

Det är faktiskt inte ens rekommenderat att bada i en pool under sommarens heta dagar om du har dina kontaktlinser i ögonen. Visserligen gör kloret att majoriteten av bakterierna dör men det finns alltid några som överlever och riskerar ta sig in mellan dina linser och ögon. Dessutom kan även kloret orsaka problem för dig med linser då linserna absorberar kloret och gör dina ögon irriterade. Ännu en risk med att bada i poolen med linser är att det blir svårt för dig att ta ut dina linser efteråt.

Att tänka på när du ska bada

Självklart ska även du med kontaktlinser bada under sommaren och inte stå vid kanten och titta på! Men se till att du tar ut dina linser innan du hoppar i plurret. Det ska du göra innan du tar en dusch också faktiskt. Om du har så pass dålig syn att du är i behov av dina korrigerande kontaktlinser hela tiden är det värt att investera i ett par simglasögon. I dag går det till och med att köpa simglasögon med UV-skydd.

Ta hand om dina ögon i sommar och roa dig med sol och bad samtidigt! Genom att vara lite försiktigt minskar du risken att drabbas av infektioner i ögonen som är svåra att blir av med därefter.