Kan man förvara kontaktlinser i vanligt vatten?


Nej, det fungerar inte att förvara kontaktlinser i vanligt vatten. De ska förvaras i en särskild vätska för att behålla form och funktion. Om du förvarar linserna fel riskerar du skavsår i ögonen. Linsvätskan både vårdar linserna och rengör dem. Om linserna tappar formen och inte är rena riskerar du att få inflammationer. När du köper linser är det viktigt att du läser instruktionerna noga och att du frågar din optiker om du är osäker. Om du inte har linsvätska i närheten kan du förvara linserna i ögondroppar eller koksaltlösning, men detta rengör inte linserna.

Tips för dig som använder linser

  • Ha för vana att alltid ha linsvätska och förvaringsetui med dig
  • Köp små förpackningar med linsvätska som är enkla att ha i väskan om du ska resa
  • Om du inte har linsvätska med dig kan du använda dig av vissa ögondroppar eller koksaltlösning. Detta rengör dock inte linserna
  • Använd endagslinser om du vet att du inte kan ha med dig linsvätska eller kommer att ha svårt att använda dig av det

Vatten innehåller bakterier så du riskerar att smutsa ned dina linser om du förvarar linserna i vatten. Mjuka linser är särskilt mottagliga för bakterier eftersom de är porösa och bakterierna fastnar enklare.

Liten flaska att stoppa i väskan

Det främsta tipset är att alltid ha med dig linsvätska och förvaringsetui vart du än går. Använd endagslinser om du lätt glömmer linsvätska eller inte kan ta med det. Ett smart tips är att använda små flaskor med linsvätska som du alltid kan ha i väskan.