Kontaktlinsernas historia


I dag är kontaktlinser ett populärt alternativ i stället för glasögon eller som ett komplement för personer som behöver korrigera synen. Faktum är att kontaktlinsen är en nygammal uppfinning – något som de flesta förmodligen inte vet om. Linserna fördes nämligen på tal så tidigt som år 1507 av det minst sagt kända universalgeniet Leonardo da Vinci. Han skissade på ritningar till en extern lins som skulle kunna neutralisera ögats brytningskraft redan i början på 1500-talet.

1600-talet till 1800-talet

Trots Leonardo da Vincis teorier om linser dröjde det till mitten på 1600-talet innan fenomenet kom på tal igen. Då var det den franske vetenskapsmannen och matematikern René Descartes som funderade på huruvida det skulle vara möjligt att korrigera olika synfel med hjälp av en lins som sätts i ögat.

Därefter dröjde det återigen ett antal årtionden innan kontaktlinserna hamnade i fokus som en lösning för att korrigera synen. Året var 1827 när en engelsk astronom vid namn Sir John Herschel lanserade sin idé om att göra en avgjutning av ögat för att på så sätt kunna tillverka en lins som är en kopia av ögat vilket i sin tur också skulle innebära att linsen fick en helt perfekt passform.

F.A Muller var en tysk glasblåsare som gjorde verklighet av John Herschels idé och skapade en prototyp av en lins i glas vilken i dag kallas för den första kontaktlinsen. Denna lins korrigerade dock inte några synfel. Ett antal år senare utvecklade en schweizisk fysiker och en fransk optiker konceptet ytterligare och skapade därmed kontaktlinser som kunde korrigera både närsynthet och långsynthet. Linserna var fortfarande tillverkade helt i glas och dessutom täcktes nästan hela ögat av linsen. Det var med andra ord inte särskilt bekvämt att bära linserna vilket innebar att de enbart kunde användas i maximalt ett par timmar. Ett stort problem med de första kontaktlinserna var också att tårar inte kunde flöda mellan ögat och linsen.

1930-talet till 1970-talet

Det dröjde ytterligare ett par år innan kontaktlinserna utvecklades igen. Året var 1936 när en amerikansk optiker, William Feinbloom, lanserade linser tillverkade i både plast och glas. Linsernas sidor var av plast medan den centrala delen som placerades över pupillen var av glas. Härifrån kunde allt tunnare och mer bekväma linser tas fram. Vid den här tiden och under 1940-talet var kontaktlinserna väldigt exklusiva – denna lyx för att korrigera synen kostade nämligen en hel del.

Så småningom lanserades mjukplasten och en revolution inom linstillverkningen var ett faktum. År 1961 lyckades en kemist, Otto Wichterle, från Tjeckoslovakien ta fram en lins som bestod av mjukplast till 100 procent. Efter ett par år, i början av 1970-talet, kunde kontaktlinserna i mjukplast börja säljas till den breda massan och vid den här tiden var Bausch & Lomb först ut med detta. Det dröjde inte länge innan linserna blev otroligt populära för att korrigera synfel i stället för tunga glasögon.

1970-talet till nutid

Sedan 1970-talet har en hel del hänt när det gäller utvecklingen av kontaktlinser. I dag finns det som bekant linser för allt och alla oavsett synfel från en mängd olika tillverkare. Det går snabbt och smidigt att beställa linserna direkt via nätet och få dem hemskickade och du kan välja mellan allt från endagslinser till veckolinser, månadslinser, dygnet runt-linser, färgade linser, toriska linser och så vidare. Men komihåg att kombinera ditt linsanvändande med glasögon så att ögonen får vila emellanåt.