Så tar du hand om dina ögon på skidsemestern


Väder och vind påverkar din ögonhälsa. Om du bär kontaktlinser finns det flera skäl att vara extra försiktig. I denna guide får du tips på hur du på bästa sätt kan ta hand om dina ögon på skidsemestern.

Visst är vintern härlig! Ett snötäckt landskap att på skidor susa fram i. Varje år roar sig c:a två miljoner svenskar med skidåkning och många unnar sig dessutom en skidsemester. Man kanske inte i första taget tänker på att ett vintrigt fjäll kan lysas upp av en stark sol, men faktiskt kan solstrålarna påverka ögonen även vintertid.

Tänk på att skydda ögonen mot solen!

Eftersom forskare hela tiden levererar smarta och praktiska lösningar på kontaktlinser finns det en hel del linser med ett inbyggt skydd mot UV-strålning. Att utsätta ögonen för UV-strålar kan senare i livet leda till att man får svåra ögonsjukdomar såsom gråstarr. Med andra ord är det väldigt viktigt att man – ja, till och med när man åker skidor – tänker på att skydda ögonen mot solen. Att man, om det nu går, använder kontaktlinser med ett så kallat UV-blockerande filter.

Det kanske känns lite märkligt att ha på sig solglasögon under vintern och på en skidsemester, som om accessoaren inte riktigt passar in i sammanhanget. Men det är faktiskt riktigt bra att bära solglasögon på skidsemestern. Framför allt när solen lyser med sin närvaro på en klar himmel. Ett hett tips är att satsa på ett par stora och tättslutande solglasögon som är märkta med UV400 för att maxa skyddet. Allra bäst skydd mot solen ger dock skidglasögon. När solen reflekteras i skidbackarna får man en större dos UV-strålning än vad man får på sommaren.

Undvik torra ögon med ögondroppar

Att få torra ögon vintertid är vanligt och oftast inget farligt – men, vad det kan irritera ögonen! Förutom kyla och en torr vinterluft tenderar kontaktlinser att göra ögonen torra, varför det kan vara skönt att ha med sig ögondroppar på skidsemestern. Se även till att alltid ha en flaska ögondroppar hemma under vintermånaderna. På så sätt kan du slippa ögon som grusar och svider.

Bra saker att tänka på vid köp av solglasögon inför skidsemestern

  • Dyrast är inte alltid bäst. Var noga med att titta på vilken märkning solglasögonen har. UV400 brukar hjälpa som solskydd vare sig du befinner dig i skidbacken eller på stranden.
  • Stora solglasögon skyddar mer än små.
  • Köp inte så stora glasögon att du inte kan se åt alla håll.
  • Passformen är viktig, du vill trots allt inte att solglasögonen ska glida runt i eller trilla ner från ansiktet när du åker skidor.
  • Fastän du har jättebra kontaktlinser med UV-skydd bör du ändå överväga att skaffa solglasögon för att få ett så bra skydd mot solen som möjligt. Linserna täcker nämligen inte hela ögat.