Så undviker du att ta sönder dina linser


Alla som bär kontaktlinser vet om hur frustrerande det kan vara att råka ta sönder en av sina linser. Du kanske till och med har ställt dig frågan varför tillverkarna inte kan producera linser i ett tåligare material. Det handlar helt enkelt om komfort. Mjuka linser är bekväma och dagens linsmaterial gör också att syre släpps igenom vilket hjälper till att hålla ögat friskt. Men den här bekvämligheten har alltså ett pris och det är att det är lätt att skada linserna vid oförsiktig hantering. Här får du ett par tips kring hur du kan förebygga revor i dina kontaktlinser.

  • Undvik att använda dina naglar: En vanlig orsak till att linser går sönder har att göra med att man använder fingernaglarna för att hantera dem. När du ska ta ut dina linser – använd din tumme och ditt pekfinger för att dra linsen så att den släpper. Använda aldrig dina naglar för att nypa linsen i mitten. Håll dina naglar korta och filade för att förebygga onödiga märken.
  • Vik upp linsen i linsvätska: Ibland kan det hända att din lins viker sig. Om du använder dina fingrar för att vika upp linsen igen är risken stor att det resulterar i en reva. Lägg i stället linsen i din hand och häll på linsvätska. Massera försiktigt linsen tills den öppnas av sig själv.
  • Håll linserna fuktiga: En torr lins riskerar att gå sönder mycket lättare än en fuktig lins. Med andra ord – förvara aldrig dina linser torra. Använd alltid linsvätska. Om dina linser har blivit torra i dina ögon ska du använda återfuktande droppar innan du tar ut dem. Undvik att använda vatten eller någon annan vätska än linsvätska till dina linser.
  • Fyll linsetuiet med vätska: Ha som rutin att verkligen fylla etuiet med linsvätska varje gång. Om du bara fyller det till viss del kan dina linser fastna mot den torra delen och när du ska ta ut dem är det risk att det blir en reva.
  • Fråga om elasticitetsmodulen: Vid första anblick ser mer eller mindre alla linser likadana ut men det finns faktiskt en hel del skillnader mellan olika kontaktlinser. Det handlar om design, syregenomsläpp och material bland annat. En betydande skillnad är det som kallas för elasticitetsmodulen vilket är hur man mäter materialets motståndskraft mot att ändra form under tryck. Ju högre elasticitetsmodulen är desto styvare är linsen vilket gör den lättare att hantera jämfört med en lins med lägre elasticitetsmodul som skulle tendera att bli mer slapp. Således försvåras också hanteringen och det är ännu större risk att linsen går sönder. Dock är linser med en lägre elasticitetsmodul, så som Coopervision Proclear, med mer vatten också associerade med större bekvämlighet.
  • Om du råkar ha sönder en lins: Skulle en av dina linser råka gå sönder ska du aldrig fortsätta använda den – även om det bara är en liten reva i sidan av linsen. En trasig lins kan nämligen skada din hornhinna. När du ska ta ut en trasig lins ska du först tvätta händerna och sedan återfukta linsen för att det inte ska råka bli kvar några bitar av den i ögat innan du försiktigt tar ut den.