Torra ögon med kontaktlinser


Om du använder kontaktlinser och drabbas av torra ögon är du inte ensam. Ungefär hälften av alla linsbärare beklagar sig över torra ögon. Många ger till och med upp och byter tillbaka till sina glasögon i stället. Men det finns inga skäl att dra det så långt. I dag finns det mängder med olika sorters kontaktlinser och tillhörande produkter på marknaden som hjälper till att behandla torra ögon.

Orsaker till att du får torra ögon

Det finns många orsaker till att du får torra ögon så som allergier, ålder, särskilda mediciner, långa stunder framför datorn - till och med en graviditet. Andra symptom förutom just torrheten kan vara en brännande känsla, att det svider, suddigt seende eller en känsla av att det finns någonting i ögat. Det bästa sättet att diagnostisera dina torra ögon är att gå till en ögonläkare eller en optiker. Då kan han eller hon ta ett test på tårfilmen och därefter analysera dina symptom för att till sist komma fram till hur du ska kunna använda linser på ett bekvämt sätt.

Silikonhydrogellinser

Om du upplever problem med torra ögon till följd av ditt linsanvändande kan du fråga din ögonläkare om så kallade silikonhydrogellinser. Dessa linser skapas med ett speciellt material som låter ännu mer syre gå igenom som därmed hjälper dina torra ögon. Ett exempel på sådana linser är Biofinity som är utformande för optimal komfort i ett material som andas mer än vanligt.

Har du drabbats av torra ögon efter linsanvändning?

Många som drabbas av torra ögon använder sig av vanliga receptfria ögondroppar. Men detta är oftast bara en temporär lösning beroende på dropparna. Dessutom kan vissa ögondroppar fläcka dina linser. Om du har torra ögon tack vare dina linser kan möjligtvis Proclear vara intressant. Linserna i den här serien är anpassade för just detta specifika problem. Det finns även endagslinser som kan vara till hjälp om du har torra ögon på grund av allergier.

Om du är trött på att ha torra ögon för att du använder kontaktlinser – boka en tid hos din ögonläkare så fort som möjligt så att du får hjälp och slipper obehag och kan se klart och tydligt igen