Skötselråd för kontaktlinser

Du väljer att använda kontaktlinser för att slippa glasögon och för att få en större frihet, men för att den positiva känslan ska hålla i sig länge är det viktigt att ta hand om dig och dina ögon. Då är det viktigt att följa de riktiga skötselråden och för att hålla en så bra vårdrutin som möjligt är det viktigt att du läser vissa råd som du kan se här nedan.


Vad är det viktigaste att tänka på?

Det första du ska göra är att besöka din optiker och lyssna på vad han eller hon har att säga om vilka linser du ska ha och därmed vilka skötselråd som råder. Det finns olika rutiner för olika sorts linser. Vad gäller endagslinser så behöver du tänka på rengöringen av dina händer innan du tar i en lins för att sätta in den i ögat. Efter användning ska linserna slängas och det behövs ingen rengöring av själva linserna. Om du ska använda dig av månadslinser är det mycket viktigt att hålla en bra skötsel. När du ska sova eller inte använda linserna på en stund ska de rengöras med en linsvätska du får i samband med köpet av linserna. Du ska aldrig använda kranvatten eller någon annan vätska, det kan innehålla bakterier även om vattnet verkar rent.


Handhygien

När du ska sätta in eller ta ut linser ska du alltid ha rena händer. Därför bör du tvätta dem med tvål och vatten. Tvättar du inte händerna kan smuts och bakterier finnas på dem, vilket kan överföras till kontaktlinsen och ditt öga. Det kan medföra en irritation eller en infektion. Tänk också på att inte ta i för stark eller kryddad mat om du ska röra vid linser då det är något som kan sitta kvar även om man tvättat händerna.

Om du ska handskas med linser så tänk noga efter var någonstans du gör det eftersom det finns fler bakterier om du befinner dig i en fuktig miljö. Badrum kan vara fyllda av fukt vilket gör det till en riskzon. Även om du som de flesta tänker att badrummet bör vara den idealiska platsen att sätta i eller byta linser på så bör du vara försiktig. Var riktigt noga med att inte låta linsen nudda någon yta, som till exempel spegeln eller handfatet.

För ännu mer korrekt handhygien så bör du hålla dina naglar korta och se till att det inte finns smuts under som kan överföras till lins och sedan öga.

Du ska endast använda den speciella linsvätskan för rengöring, aldrig vatten från kranen eller något annat. Det kan finnas bakterier även om vattnet verkar rent men det kommer aldrig att kunna bli 100 % rent som en rengöringsvätska.


Du ska inte använda kontaktlinser om du


Dygnet runt-linser

Det finns speciella skötselråd för dig som använder dygnet runt­-linser:

Oavsett vilken typ av linser du använder är det alltid bra att ha en bra kontakt med din optiker och gå på regelbundna kontroller.