Kontaktlinser och pollenallergi


Det är inte alltid helt lätt att använda linser och samtidigt vara pollenallergiker. Klådan ställer till det och rinnande ögon gör knappast situationen bättre. Men det finns vissa tips och knep som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet när du känner att pollensäsongen närmar sig.

När våren sprider sig och grönskan ännu en gång ger liv åt naturen och solen värmer kinderna igen är det svårt att inte dra på smilbanden. Men om du använder linser och dessutom är pollenallergiker är livet inte bara en dans på rosor. Från mars till augusti kan det i stället bli en otroligt jobbig period som bjuder på klåda, snuva och rinnande ögon. Ännu mer besvär blir det så klart om du använder dig av linser.

Besvär med linser och pollen

Det är tufft nog att vara enbart pollenallergiker om våren och sommaren då det kliar i både ögon, näsa och hals. Dessutom kan det innebära snuva, nysningar och täppt näsa – för att inte tala om ögonen som inte vill sluta rinna. För den som bär linser kan allergin dessutom innebära att ögonen blir röda och att synen blir något suddig. Andra kan känna obehag av att bära linserna i och med att ögonen har en tendens att svullna också.

Om du som så många andra lider av pollenallergi innebär det att det frigörs en rad olika retande ämnen i samband med att pollenkornen fångas upp av ögonen och näsans slemhinnor. Det är alltså detta som orsakar de allergiska symptomen.

Linserna kan hjälpa till

Det finns ett antal olika tips och råd som kan vara användbara om du är pollenallergiker och samtidigt föredrar att använda linser alltid. Faktum är att forskarrön verkar tyda på att linserna till och med kan vara ett hjälpmedel i sig. James Wolffsohn vid brittiska Aston University forskar i hur linserna kan användas som skydd mot pollen då de fungerar som en slags skyddande hinna för ögat, läs mer om forskningen här. Detta gäller givetvis så länge du inte känner dig besvärad av linserna med orsak av just allergin. Då rekommenderas det även att utnyttja endagslinser som slängs efter en användning.

6 tips för dig med linser och pollenallergi

Här kommer ett par utvalda tips som förhoppningsvis ska underlätta för dig under både årets och kommande pollensäsonger om du använder linser och är allergisk.

  1. Att tänka på i vardagen: Som allergiker och användare av linser bör du undvika att utsätta dig själv för pollen så mycket du kan. I vardagen kan du bland annat tänka på att enbart vädra hemma när du läst att pollenhalterna i luften är låga. Låt tvätten torka inomhus för att undvika pollen i sängkläder, handdukar och kläder. Se till att duscha håret innan du går till sängs för att få bort pollen som annars hamnar i ögon och näsa.
  2. Var noggrann med rengöringen: Att rengöra sina linser är alltid viktigt men under pollensäsongen är det så klart ännu viktigare. Vara noggrann eftersom pollenkornen har en tendens att klibba fast på linserna. Genom att gnugga linserna försiktiga och noga med linsvätska kan du undvika irriterade ögon i onödan. Använd inte heller linserna under långa perioder eftersom allergenerna lagras på under dagen.
  3. Undvik allergimedicin med konserveringsmedel: Satsa på allergimediciner som inte innehåller någon slags konserveringsmedel. Om du väljer medicin som innehåller konserveringsmedel finns det en risk att det fastnar på dina linser vilket leder till ännu mer obehag och besvär. Det rekommenderas att använda så kallade endospipetter.
  4. Använd dig av endagslinser: Som tidigare nämndes är det värt att välja endagslinser under pollensäsongen. I och med att slem och proteiner i din tårvätska ökar markant med anledning av det pollen som finns i luften håller inte linserna lika länge. Likaså finns det risk att pollenkornens allergener klibbar fast på linserna. Därför är det bättre att byta till nya linser varje dag för att undvika besvär.
  5. Glöm inte bort dina glasögon: Ibland kan det vara bra att låta ögonen vila upp sig emellanåt när du känner att symptomen är som värst. Det kan vara då ögonen svullnar upp och är röda. Se till att ha glasögon under en dag eller två i stället för linser.
  6. Var rädd om ögonen: Som pollenallergiker innebär säsongen att dina ögon utsätts för större påfrestningar än annars. Se till att ta hand om dina ögon genom att observera eventuell rodnad eller om du känner någon form av skav eller liknande. Känner du av detta – ta kontakt med din linsoptiker som kan titta närmare på dina ögon och ge dig både råd och behandling.