Tolka ditt recept

Kontaktlinser är ett medicinskt hjälpmedel du skaffar i samråd med din optiker eller ögonläkare. När du har varit på en synundersökning får du med dig ett recept, eller en ordination som det också kallas, på vilken typ av linser du ska köpa. För din ögonhälsas skull är det viktigt att du följer receptet – men oroa dig inte! Du får all hjälp du behöver hos optikern eller var du än väljer att göra ditt linsinköp, både i fysiska butiker och i nätbutiker.

Ett kontaktlinsrecept är så fiffigt uppbyggt att det tydligt framgår vilka egenskaper linsen ska ha och vad som krävs för att den ska kunna korrigera ditt synfel. När du känner dig trygg i rollen som kontaktlinsbärare kommer du säkert vilja ta saken i egna händer och köpa linser där det är billigast. Tänk på att du enligt patientdatalagen alltid har rätt att få ditt recept i handen, det vill säga att få en kopia på det, vilket underlättar när du ska köpa linser online.

Hur tolkar man det som står i ett recept?

Precis som en läkare använder en del krångliga begrepp, kan ett första ögonkast på ditt kontaktlinsrecept göra dig förvirrad. Så vad står de olika begreppen och förkortningarna för?

Vilka värden ska man ange när man köper linser på nätet?

De fina begreppen och många förkortningarna till trots är det inte alls särskilt svårt att köpa linser online. Däremot kan det vara bra att du tar en titt på vår sammanställning av vilka variabler som är relevanta för just dig och ditt synfel: